Framingham State University Science Building Addition and Renovations

“This facility transforms our science and math programs and provides our students and faculty with access to the type of laboratories required for exciting scientific inquiry and research.”

- F. Javier Cevallos, Ph.D. President Framingham State University

Science Building Addition and Renovations

Framingham State University

Framingham, Massachusetts

57,000 gsf new / 100,000 gsf renovations

$60 million

2016

Ellenzweig collaborated with Framingham State University and the Massachusetts Division of Capital Asset Management and Maintenance in completing an eight-year study/design/construction project to expand and upgrade the University’s science facilities located in Hemenway Hall and the Hemenway Annex. The phased project, completed in December of 2016, began with a comprehensive feasibility and programming study, and continued with design and construction of a 57,000 gsf addition and 100,000 gsf of renovations to the existing buildings.

 

The new addition houses 16 teaching laboratories serving Chemistry, Food Science, and Biology.The laboratories feature 49 filtered fume hoods, at time of construction the largest installation of filtering fume hoods in the world, reducing the building’s carbon footprint by 68% as compared with the national average of similar buildings. The project is tracking LEED Silver certification.

 

Upgraded facilities in the existing buildings include teaching labs, research labs, and departmental spaces for Physics, Mathematics, Nursing, Computer Sciences, Geography, Child Development, and Psychology. Program spaces include a variety of classrooms and learning venues, social and interaction spaces, offices, and meeting rooms. A four-story central commons, included in the new construction, integrates the two Hemenway buildings, creating a unified Science Complex.

 

The project received an Honor Award from the Boston Society of Architects/Massachusetts Architectural Access Board for the significant improvements to the existing buildings and surrounding landscape that have resulted in full, universal access.