Post Office Square Parking Structure and Park Pavilions

Parking Structure and Park Pavilions

Post Office Square

Boston, Massachusetts

$50,000,000

1991

The project consisted of an underground parking garage for 1,400 cars with a landscaped park at grade – including pavilions and structures for food service, garage entries, and shelter – that replaced an existing, above-ground parking garage. Garage ramps, stairs, and ventilation shafts were designed to have minimal impact on the park. The cafĂ©, garage entrance pavilions, and trellis enclose the park’s great lawn and create a tranquil setting for the hundreds of people who visit the park every day.

 

An important goal of the project was to extend the grace and elegance of the park into the garage, while providing easy access, clear orientation, and a sense of security. The walls, ceilings, and columns of the garage are painted white, with perimeter walls carefully lighted to create a bright, appealing environment.

 

The project received numerous design and planning awards, including an AIA Honor Award for Urban Design, New England Regional AIA Design Award, and the BSA Harleston Parker Award for the most beautiful building project in Boston.